Anal fissür (çatlak) nedir?

Makat hastalıkları arasında hemoroit sorunundan sonra en sık görülen bir diğer hastalık, anal fissürdür. Anüs çevresinde meydana gelen kaşıntı, kanama ve ağrı gibi şikâyetlere yol açan, cilt yırtılmaları şeklinde ifade edilmektedir. Ağrının şiddetinin artması ile kişinin hayat kalitesi düşebilmektedir. Ancak neden olduğuna dair kanıtlanmış bir bilgi bulunmamasına rağmen, mekanik travmalar sonucu ortaya çıktığı savunulmaktadır.

Mekanik travma yani yaralanma ıkınma, kabızlık, zorlama ve gerilme gibi çeşitli güçlere maruz kalması sonucu ciltte deformasyon meydana gelebilir. Bu durumda da anal fissür oluşabilir. Bu sorun, kadınlarda daha sık görülmektedir. Bunun nedeni ise, hamilelik döneminde ve doğumdan sonraki fizyolojik değişim sürecinde yaşanan düzensiz dışkılama eylemi olarak kabul edilir.

Anal fissür nedenleri nelerdir?

Uzun süreli kabızlık sorunu yaşayanların, doğum eyleminin, crohn hastalığı ve ülseratif kolit gibi enfeksiyonel bağırsak hastalıklarının çatlak oluşumunda ve devamlığında etkili olduğu bilinmektedir. Genellikle fissür şikâyetlere yol açmadan önce, kişi büyük ve sert dışkılama sorunu yaşayabilir. Ayrıca rektal termometrenin yerleştirilmesi, lavman için kullanılan alet, rektum ve anüs muayenesinde kullanılan tıbbi cihazların ( endoskop ) fissür oluşundaki mekanik travma için yeterli olabilmektedir. Tüm bunların yanı sıra gebelik sürecinde ve doğum eylemi sırasında genital bölgede yaşanan travma sonucunda anal fissür oluşabilmektedir.

Lifli gıdaların, sebze ve meyve tüketimin yeterli olmadığı durumlarda ortaya çıkan kabızlık, başlıca hemoroid nedenidir. Hemoroid sorununa bağlı olarak da anal fissür ortaya çıkabilmektedir. Kısacası ishal, aşırı acı yeme, doğum esnasında aşırı ıkınma gibi uygulanan travmatik olgular, anüs çatlaklarına neden olmaktadır.

Anüste çatlak olduğu nasıl anlaşılır?

Kişinin yaşadığı şikâyetler, hemoroid tabanlı ortaya çıkabilir. Ayrıca ağrı ve kanama gibi belirtilerin ortaya çıkması ile doğru teşhis ve tedavi için, hastanın doktora başvurması gerekir. Yapılan muayene sonucunda doktorun çatlağı teşhis etmesi ile kolaylıkla tanı konulabilmektedir. Bunun haricinde herhangi bir tetkike gerek duyulmaz.

Hemoroid ile anal fissür aynı hastalık mıdır?

Makat hastalıkları arasında hemoroid ( basur ) ve anal fissür ( anüs çatlağı ) birbiri ile etkileşimde olan kavramlardır. Başlıca oluşum nedenleri beslenme faktörlü travmatik olgular olsa da, birbirinden farklı hastalıklardır. Kısacası hemoroid beslenmeye bağlı olarak ortaya çıkan sindirim problemleri sonucunda anüsün dış bölgesindeki doku fazlalığıdır. Ancak fissür, anüs çevresinde meydana gelen çatlak ve yırtılmaları ifade eder. Hemoroid nedeni ile ortaya çıkan kabızlık sorunu sonucunda kişinin yapmış olduğu zorlama ve ıkınma gibi eylemleri, anüs çevresindeki dokularda yırtılmalara neden olur. Şiddetli ağrı, kanama ve kaşıntı gibi belirtilerle ortaya çıkar. Her iki hastalığın belirtilerinin de benzerlik gösteriyor olması, bazı durumlarda karıştırılmasına neden olmaktadır. Fakat gerekli tedavi için mutlaka doktor tarafından muayene ve teşhisin yapılması gerekir. Çünkü iki hastalığın tedavisi birbirinden farklı olarak yapılmaktadır. Ayrıca doktorun yapmış olduğu muayene sonucunda kolaylıkla teşhis edilebilir.