Hastanın karın boşluğuna kamera ile girip gözlemlemek olarak bilinen laparoskopi, kapalı ameliyat yöntemidir. Laparoskopi yönteminde genel anestezi uygulanır ve teleskop kullanılır. Bu ameliyatta hastanın göbek deliğinden veya hemen altından 10 milimetre çapındaki boru ile karın boşluğuna girilir. Karın içerisine gaz verilerek, burada bulunan organlar birbirinden uzaklaştırılır ve gerek görüldüğünde açılan başka küçük bir deliğe yerleştirilen ameliyat araç, gereçleriyle laparoskopik cerrahi ameliyat yapılabilir.

Laparoskopik ameliyatlarda müdahale edilecek organlar kamera ile görüntülenir. Burada yaklaşık 20 kat daha büyük görüntülenebilen organlar, en ince detaylarına kadar araştırılır. Hasta genel anestezi ile uyutulduğundan herhangi bir ağrı, acı hissetmez. Yerleştirilen boru şeklindeki kanüller yardımıyla karın içine gaz verilir, karın boşluğu genişletilir ve bu sayede aletlerin çalışması için uygun ortam yaratılır.

Laparoskopik ameliyatlar öncesinde ve sonrasında neler olur?

Başka herhangi bir rahatsızlık söz konusu değilse, ameliyatın olacağı sabah hastaneye gidilir, bir sakinleştiricinin ardından genel anestezi yapılır. Yapılacak işleme göre 1-2 saat sürebilecek olan ameliyata girmeden önce en az 6 saat boyunca hiçbir şey yenmemeli ve içilmemelidir. Hasta genelde tamamen uyanıncaya kadar ameliyathanede tutulur ve yaklaşık 5 saat sonrasında ayağa kalkmak, bir şeyler yiyip içmek mümkün olur. Laparoskopinin ardından çoğu zaman ağrı, sızı hissedilmemektedir. Zira ağrı olursa da basit ağrı kesicilerle ağrıyı geçirmek mümkün olur.

Laparoskopi ile hangi ameliyatlar yapılabilir?

Laparoskopi, her çeşit karın içi cerrahi müdahale için uygundur. Örneğin kalın bağırsak ameliyatları , mide ameliyatları , safra kesesi , fıtık , karın içi kitleler , böbrek ameliyatları , yumurtalık kistleri, dış gebelik, miyomlar, gebe kalmaya olanak veren tüp cerrahisi, endometriozis, rahim alınması, kanser ameliyatları laparoskopik ameliyatlarla mümkündür.

Laparoskopi kimlere yapılır?

Laparoskopide her hangi bir yaş sınırı bulunmamaktadır. Her yaş grubundaki bireylere laparoskopik ameliyat yapılabilir. Ameliyatın açık mı, yoksa kapalı mı yapılacağına hastaya ve hastalığına göre karar verilir.

Laparoskopi açık ameliyatlara göre daha avantajlı mıdır, dezavantajlı mıdır?

Uzman kişiler tarafından yapılan laparoskopi ile açık ameliyatlardaki kadar başarı sağlanmaktadır. Ayrıca laparoskopi ile yapılan ameliyatlarda hastanede yatış süresi daha kısadır, ameliyat sonrasında daha az ağrı kesici ihtiyacı olur, hasta 3-4 gün içinde normal hayatına dönebilir ve açık ameliyatlardaki gibi enfeksiyon, yaranın açılması ya da fıtık sorunlarıyla karşılaşılmaz.

Laparoskopik ameliyatların riskleri nelerdir?

Tıpkı diğer ameliyatlarda olduğu gibi Laparoskopik ameliyatlarda da damar ya da organ yaralanmaları olabilmekte, damar içerisinde veya akciğerde pıhtı gelişebilir, karın içi iltihaplanma olabilir. Çok sık rastlanmamakla beraber karın içi yapışıklıklar, iltihap, beklenenden daha ciddi bir hastalık sebebiyle kapalı ameliyat yapılamazsa, ani bir kararla açık ameliyata geçilebilir.