Meme kanseri, kadınların en fazla risk altında olduğu kanser tiplerinin başında gelmektedir. Her sekiz kadından birinin hayatları boyunca kansere yakalanma riski bulunmaktadır. Meme kanseri, meme dokusunda yer alan hücrelerde gelişen kanserlerdir. Daha genel bir tanımla, meme kanseri meme dokusunu oluşturan hücrelerin kontrolsüz bir şekilde çoğalmasıdır.

İnsan vücudunda hücrelerin büyümesini ve sağlıklı gelişim göstermelerini kontrol eden genler bulunmaktadır. Hücrelerin normal bir şekilde çoğalması, bu genlerin kontrolündedir.Ancak bu genler çeşitli çevresel etmenlere bağlı olarak bozulma gösterebilirler. Bu durumda da hücrelerin çoğalmasında bir artış yaşanarak vücutta anormal bir durum ortaya çıkar. Çoğalma belirli bir sıralama ile yaşanmadığı için doku fazlalığı da ortaya çıkar. Ortaya çıkan bu doku fazlalığına da tümör denir. Bu tümörler, hücrelerde yayılıp vücudun başka noktalarına gitme eğilimi gösterirse kötü huylu (habis) tümörler olarak adlandırılırlar. Bu durumda kanser meydana gelebilir.

Meme kanserinin en yaygın görülen tipi, meme kanallarından kaynaklanan duktal kanseri adı verilen kanserdir. Süt üreten bezlerde yer alan ve lobüler adı verilen kanserler de yaygın olarak görülmektedir. Meme kanserine neden olan bir diğer unsur da genetik değişimlerdir. Genetik yapıdan kaynaklanan çeşitli faktörler ve yaşa bağlı ( yaşlanma) ortaya çıkan bozukluklar da meme kanserinin oluşum nedenleri arasında gösterilebilir. Meme kanserinin görülmesindeki ailesel geçişler, yüzde 7 ila 9 arasındadır.

Meme kanseri belirtileri nelerdir?

Meme kanserinin en sık görülen belirtisi, memede ağrısız fakat zamanla büyüyen bir kitlenin hissedilmesidir. Meydana gelen bu kitle sert ve hareketsiz bir şekildedir. Ancak kitlenin çevresindeki meme dokusu ile birlikte hareket ettirilmesi mümkündür. Meme kanserinde ağrı genellikle ilk evrede değil ilerleyen evrelerde meydana gelir. Kadının memesinde meydana gelen kitle 1 santimetre büyüklüğünde ulaştığında rahatlıkla, elle kontrol edilerek fark edilebilir.

Meme başında yaşanan çekilmeler, deride kalınlaşma, şişlik, deride tahriş ya da meme ucunda hassaslaşma gibi durumlarda meme kanserinin belirtileri arasındadır. Meme başından kanlı akıntı da meme kanseri belirtisi olabilir. Bu yüzden kadının vücudunda meydana gelen bu değişimleri fark etmesi halinde hemen uzman bir doktora görünmesi gerekmektedir.

Meme kanseri belirtilerinde zaman kaybetmeden bir doktora başvurulması gereken durumlar:

  • Memede veya koltuk altında meydana gelen sertleşme ya da şişlik.
  • Meme cildinde kızarıklık, yaralanma veya tahriş yaşanması durumunda
  • Meme ucunda kabuklanma, soyulma gibi değişimler
  • Meme cildinde portakal kabuğu görünümünde ödem, şişlik ve içe doğru çekilmelerin yaşanması
  • Memenin şeklinde bozukluk, memede büyüme, memenin renginde kızarıklık ve renk değişikliği olması