Mide kaburgaların hemen altında, karnın da üst bölgesinde yer alır. Mide içi boş büyük bir organdır. Bireyin yediği yiyecekler ağızdan yemek borusu aracılığıyla mideye ulaşır. Midenin görevi de bu yiyecekleri sıvı hale dönüştürmektir. Midede sıvı hale gelen yiyecekler ince bağırsaklara gönderilerek diğer sindirim evrelerine devam edilir.

Mide kanseri erken dönemde yakalandığında başarılı bir şekilde tedavi edebildiğimiz bir kanser türüdür. Genellikle ülser şeklinde başlayarak midenin çevre organlarını ve lenf bezlerini etkileyebilir.  Aynı zamanda kan yoluyla karın içine yayılabilir. Mide kanseri hücreleri yine kan yoluyla karaciğer, akciğer ve diğer organlara yayılabilir. Mide kanserine sebep olan hücreler lenfatik sistem aracılığıyla insan vücudundaki tüm lenf bezlerine de yayılabilir.

Erkekler mide kanserinin riski ile kadınlara oranla iki kat daha fazla karşı karşıyadır. Mide kanserinin en sık görüldüğü yaşlar 50 ile 60’lı yaşlardır. Mide kanseri dünya genelinde görülen en yaygın kanserlerdendir. Mide kanserinin görülmesinde özellikle beslenme alışkanlıkları ve çevresel faktörler çok etkilidir.

Mide kanserinin belirtileri nelerdir?

Mide kanserinin ilk aşamaları birçok kanser türünün ilk aşamasında olduğu gibi hemen hemen hiç belirti vermez. Mide kanseri ilerlemeye ve yayılmaya başladıkça kişinin şikayetlerinde de artış yaşanır. Mide bölgesinde ağrı, sindirim sisteminde zorlanma, yutkunma esnasında ağrı, mide bulantısı, kusma, yemekten sonra geçmeyen şişkinlik hissi, kilo kaybı , dışkıda kan görülmesi gibi bazı vakalar mide kanserinin belirtilerindendir. Ancak kanserin belirtileri ile mide ülseri veya gastrit belirtilerinin karıştırılmaması gerekmektedir. Bunun içinde mutlaka bu tip belirtilerin karşısında doktora gidilmesi ve gastroskopi yapılması gerekmektedir. Ailesinde mide kanseri veya herhangi başka bir kanser vakası varsa, kişinin her yıl kontrol yaptırması ve kanser riskini de böylece gözetim altında tutması gerekmektedir.

Mide ağrısı: Mide ağrısı, mide kanserinin en belirgin göstergelerindendir. Özellikle geçmeyen ve şiddetli ağrılar sonucunda kişi mutlaka doktora gitmelidir.  Mide kanseri aşamasındaki ağrılar çok hafif başlayarak zaman geçtikte şiddetlenerek artmaktadır. Ağrılar genellikle midenin üst kısmında ortaya çıkmaktadırlar. Her kanserde olduğu gibi mide kanserinde de erken teşhis çok önemlidir. Bu yüzden kişi bu tip ağrılar karşısında mutlaka uzman bir doktora görünmesi gerekmektedir.

Mide bulantısı ve kusma: Uzun süren ve geçmeyen mide bulantıları da mide kanserinin sık görülen belirtilerindendir. Uzun süren bulantıların sonunda gelen kusmalar da yaşanabilir. Ancak unutulmamalıdırki her mide bulantısı ve kusma mide kanserinin sebebi değildir. Gıda zehirlenmesi, aşırı veya çok ağır yemekler yemek de mide bulantısına sebep olabilmektedir.

Dışkıda kan: Dışkıda kan olup olmadığı tuvalet kağıdına bakılarak anlaşılabilir. Dışkı renginin bordoya veya kahveye dönmesi dışkıda kan olduğunun göstergelerindendir. Ancak dışkıda kan görülmesinin hemen mide kanserine sebep olduğu kanısına kapılmamalıdır. Bunun nedeni ülser ya da hemoroid de olabilmektedir. Dışkıda kan belirtisi olduğunda mutlaka uzman bir hekime gidilmelidir.