Meme kanserinin nedenleri

Meme kanseri, meme dokusunun herhangi bir bölgesinden kaynaklanabilir. Meme kanseri, meme dokusundaki hücrelerden gelişmektedir. Meme dokusunu oluşturan hücrelerin kontrolsüz bir şekilde çoğalması ve anormal yapıda hücreler meydana getirmesine meme kanseri denir. Vücuttaki tüm hücrelerin çekirdeğinde hücrelerin normal ve sağlıklı olmalarını kontrol eden genler bulunmaktadır. Bu genler çeşitli etmenler karşısında ( radyasyona maruz kalma, çevresel etkenler, mikroorganizmadaki değişimler) bozulabilir. Bu bozulma sonucunda meydana gelen hücresel çoğalma belirli bir sıralama ile oluşmazsa doku fazlalılığı ortaya çıkar. Ortaya çıkan bu doku fazlalıklarına tümör ismi verilir. Hücrelerin çoğalması ve başka dokulara yayılım göstermesi sonucunda kanser durumu meydana gelir.  Meme kanserinin oluşumunda genetik değişikliklerde çok önemlidir. Genetik yapıdaki değişiklikler ve yaşlanmanın etkisiyle ortaya çıkan bozukluklar da meme kanserinin oluşmasında etkilidir. Araştırmalar dünya üzerindeki her sekiz kadından birinin meme kanseri riski ile karşı karşıya olduğunu söylemektedir.

Meme kanserine neden olan risk durumları

30 yaşından sonra ilk doğumunu yapmış kadınlarda meme kanserinin görülme riski artmaktadır. İlk adetini erken yaşta gören kadınlarda yaşam boyunca daha uzun östrojen hormonuna maruz kalacakları için meme kanseri riski ile daha sık karşı karşıyadır. Uzun süre östrojen hormonuna maruz kalan kadınlar daha geç yaşta menopoza girmektedirler. Bu durumda özellikle 55 yaşından sonra menopoza girme meme kanseri riskini arttırmaktadır.

Meme kanseri gelişim riskini arttıran bir diğer durum da doğum kontrol haplarının uzun süre kullanılmasıdır. Doğum kontrol haplarının 10 yıldan uzun süre kullanılması ( özellike 20 yaşından önce kullanılmaya başlanmasıyla) meme kanserinin dışında kalp krizi ve inme risklerini de artmaktadır. Bu yüzden meme kanseri ve diğer riskler ile karşılaşılmaması için doğum kontrol haplarının mutlaka doktor kontrolünde kullanılması gerekmektedir.

Menopoza giren bir kadının menopoz sonrasında kullandığı hormonal ilaçlar da meme kanseri riskine neden olabilmektedir. Kadınlar bu tür ilaçları genellikle menopoza bağlı şikayetleri ortadan kaldırmak ya da menopozun etkilerini azaltmak amacıyla kullanmaktadır. Bu ilaçlar vücudun ürettiği kadınlık hormonları olan östrojen ve progesteron hormonlarını içermektedir. Son yıllarda üretilen doğal östrojen ilaçları , sentetik ilaçların aksine , meme kanseri riskini artırmamaktadır.

Fiziksel yapıdaki değişimlerin de meme kanserini tetikleme gibi bir etkisi vardır. Özellikle menopoz sonrasında boy ve kilodaki belirgin değişimler meme kanseri riskini arttırmaktadır. Menopoz öncesi dönemde aşırı zayıf olan bir kadın ile menopoz sonrasında idealin üstüne kiloya çıkan bir kadın meme kanseri riski ile diğer kadınlara nazaran daha fazla karşı karşıyadır.

Kadının annesinde, teyzesinde veya kız kardeşinde meme kanseri varsa, kişide meme kanserinin gelişim gösterme riski diğer kadınlara göre daha  fazladır.