Anal fissür nedir, neden olur?

Makat çatlakları (anal fissür), anal kanal içerisinde meydana gelen ve dış bölgedeki hassas cilt tabakasına kadar uzanan, milimetrik doku yırtıkları olarak ifade edilir. Genellikle bölgenin travmatik durumlara maruz bırakılmasından dolayı meydana gelmektedir. Bu travmatik durumlar fazla zorlanma ve ıkınma eylemleri olarak aşağıdaki gibi olmaktadır:

  • Kronik kabızlık (ıkınma)
  • Kronik ishal
  • Bağırsak hastalıkları (crohn)
  • Doğuma bağlı olarak anatomik bozulmalar
  • Anal ilişki
  • Anüs temizliğini sabun ile yapmak (Cilt kuruması)

Anal fissür (makat çatlakları) belirtileri nelerdir?

Anal fissür belirtileri iki grupta ortaya çıkmaktadır. İlk belirtiler oluşumun erken evrelerinde ortaya çıkan şikayetleri, ikincil belirtiler ise ilerleyen dönemlerde bu belirtilerin daha şiddetli bir hal alarak yaşanan sorunları kapsamaktadır.

  • Makat ağrısı

Makat ağrısı, anal fissürün en net halidir. Dışkılama esnasında ortaya çıkan bu ağrı, dışkılamadan sonra yaklaşık 2-3 saat sürebilmektedir. Ayrıca ağrı durumu gün içerisinde de yaşanabilir. Özellikle kabızlık sorunu olan kişiler genellikle ağrı nedeni ile tuvalete gitmeyi istemeyebilirler.

  • Kaşıntı

Kaşıntı durumuna neden olan birçok faktör vardır. Özellikle yaz aylarında artan kaşıntılar, anal fissür belirtileri arasında yer almaktadır. Ancak kesin tanı için yeterli değildir. Bunun nedeni ise makat siğili (kondilom) ve anal dermatit (mayasıl) gibi diğer hastalıklara da özgü bir belirti olmasıdır.

  • Kabızlık

İnsanların beslenme alışkanlığı doğrultusunda sıklıkla karşılaştığı bir sorun olan kabızlık, kişiler tarafından önemsenmeyen bir durumdur. Ancak birçok makat hastalığı arasında ‘’öncül neden’’ olarak bulunmaktadır. Ayrıca halk arasında basur olarak bilinen hemoroid hastalığının da başlıca nedeni kabızlıktır. Makat çatlağı olan kişiler dışkılama esnasında çok fazla ağrıya maruz kaldığı için tuvalete gitmek istemezler. Bu davranış da kabızlık sorunun kronik bir hal almasına yol açmaktadır. İlerleyen dönemlerde ciddi komplikasyonlar ortaya çıkabilir.

  • Kanama

Anüsün iç kısmında hafif ve milimetrik yırtılmalar şeklinde ortaya çıkan anal fissür, zaman içerisinde büyür. Büyümesi sonucunda dışkılama esnasında temas meydana gelir ve kanama oluşabilir. Ancak meydana gelen bu kanamalar yalnızca anal fissürün göstergesi olmayıp, iç hemoroid başlangıcı olarak da ortaya çıkabilir.

Kronik anal fissür belirtileri nelerdir?

Yukarıdaki belirtiler anal fissür ilk evrelerinde ortaya çıkmaktadır. Anal fissür tedavilerinin ihmal edilmesi halinde hastalık ilerleyerek aşağıdaki kronik belirtilere neden olmaktadır:

  • Şiddetli ağrı

Anal fissürün ilk belirtilerinden olan makat ağrısı, tedavi edilmediği sürece gün geçtikçe ağrı dozajını arttırır. Dışkılama sonrasında yaşanan ağrı süresi, ilerlemiş evrelerde 8-10 saat kadar sürmektedir.

  • Makatta meme

Anal fissürün kronikleşmiş olduğunun ilk göstergesi, makatta meme oluşumudur. İlk belirtilerinden 2 ay sonra çatlakların meydana geldiği bölgede bir ya da daha fazla meme oluşmaktadır.

  • Zor dışkılama

Hastalığın ilerleyen dönemlerinde anüs kaslarının kontrolsüz bir şekilde çalışmasından dolayı makatta darlık ve zor dışkılama gibi problemler görülmektedir. Ayrıca dışkılama problemleri nedeni ile karın şişliği dikkat çekmektedir.