Endoskopi ucunda kamera olan ve kıvrılabilme özelliği olan yaklaşık 130 santimetre uzunluğunda 8 milimetrelik çapında bir aletle tüm sindirim sisteminin görüntülenmesidir. Endoskopide görüntülenecek olan organlar yemek borusundan başlayarak on iki parmak bağırsağı, kalın bağırsak ve midedir. Görüntülemede hem tedavi yapılabilmekte hem de teşhis koyulabilmektedir. Endoskopi tekniği yaklaşık olarak 40 yıldır sindirim sisteminin incelenmesinde kullanılmaktadır. Endoskopi teknikleri tıbbın da ilerlemesiyle gelişme göstermiştir. Günümüzde kullanılan görüntü kapasitesi yüksek cihazlar sayesinde hasta operasyon esnasında hiçbir rahatsızlık duymamaktadır.
Endoskopi öncesinde ve esnasında yapılması gerekenler
Endoskopi operasyonuna hastanın bir yakınıyla gelmesi gerekmektedir. Aspirin veya buna benzer ilaçların operasyondan en az 3 gün önce kesilmesi gerekmektedir. İlaca karşı alerjisi olan, kalp damar hastalığı veya akciğer hastalığı olan kişilerin doktorlarına bu durumu mutlaka bildirmeleri gerekmektedir. Endoskopiden sonra 2 gün kan sulandırıcı bir ilaç veya alkol kullanılmamalıdır.
Endoskopi operasyonu öncesinde hastaya ilk olarak anestezi uzmanı tarafından damardan uyku yapıcı ilaç uygulanır. Hasta yavaş yavaş gevşemeye başlar ve derin bir uykuya dalar. Endoskopi operasyonu öncesinde yapılan bu işlemler ile hasta çok rahat bir operasyon geçirmiş olur. Birçok hasta da operasyonun nasıl bittiğini anlamaz. Operasyon bittikten bir iki saat sonra hasta ayağa kalkarak gündelik hayatına rahatlıkla devam edebilir.
Endoskopi uygulamasının gerçekleştirilmesi
Ucunda kamera olan 110 ile 130 santimetre arasında 8-10 milimetre kalınlığında ve kıvrılma özelliği olan cihaz yardımıyla hastanın yemek borusundan girilerek mide ve on iki parmak bağırsağına ulaşılır. Bu işlem esnasında doktor aletin ucundaki kamera sayesinde hastanın mide ve kalın bağırsağındaki her durumu ekrandaki monitörden görerek tetkik ve teşhis edebilmektedir. Bu işlem esnasında doktor gerekli görürse hastadan işlem için biyopsi öneği de alabilir. Endoskopi işleminde midenin görüntülenmesi (gastroskopi) 10 dakika, kalın bağırsağın görüntülenmesi (kolonoskopi) de yaklaşık 30 dakika kadar sürmektedir. Endoskopi tecrübeli doktor ve profesyonel ekipçe yapılmışsa hasta hiçbir şekilde ağrı hissetmez. Endoskopi sanılanın aksine kolay ve ağrısız bir yöntemdir. Birçok hasta endoskopi olmaktan çekindiği için erken teşhisin yapılmasının mümkün olduğu hastalığında belirlenmesinin önüne geçebilmektedir. Özellikle kalın bağırsak kanserinin erken teşhis edilebilmesi için 45 yaşına basmış herkesin şikayeti olsun ya da olmasın endoskopi yaptırması önerilmektedir.
Neden endoskopi yapılır?
Endoskopi sindirim sistemi rahatsızlıklarının tanısı ve tedavisi amacıyla yapılmaktadır. Uzun süren ve sebebi belli olmayan karın ağrılarında, mide yanmalarında, reflü hastalığının tanısının koyulabilmesinde, mide poliplerinin tespitinin yapılmasında, uzun süreli karın ve gaz şişkinlerinde, makattan kan gelmesi karşısında, yutma güçlüğü şikayetlerinde, kanser taramasında ve tüm sindirim sistemi şikayetlerinin tanısı ve tedavisi amacıyla endoskopi yapılmaktadır.