Hemoroidal doku, anjiyo kavernöz yani damar yumağı yapısında yer alan ve anüsün çıkış tarafında yastıkçık işlevi olan ve tüm insanlarda bulunan normal bir dokudur. Hemoroidal doku iç hemoroid ve dış hemoroid olmak üzere ikiye ayrılır. Hemoroidal dokuda atardamar ve toplardamar arası direkt bağlantılar bulunmaktadır. Hemoroidal doku, kalın bağırsaktaki algılayıcıların ikazıyla hemoroidal doku içindeki kan miktarı hızlı bir şekilde ayarlanmasına yardımcı olur. Kan miktarındaki bu ayarlama ile birlikte kontrollü bir şekilde anüsten sıvı ve gaz çıkışı engellenir. Hemoroidal doku bu yararı sayesinde bireyin de yaşam kalitesini devam ettirebilmesi bakımından çok önemlidir.
İç hemoroid nedir?
İç hemoroid, anüsün iç tarafındaki linea dentata ( anüsün içindeki dişli çizgi) olarak tanımlanan çizginin hemen üstünde bulunur. İç hemoroid dokusu her insanda bulunmaktadır. İç hemoroidin en önemli görevi kalın bağırsaktaki basınç değişimlerine bağlı olarak oluşan kontrolsüz gaz ve sıvı çıkışlarını engellemektir.
İç hemoroid rahatısızlığının belirtileri nelerdir?
İç hemoroidin belirtileri hastalığın evrelerine göre değişim göstermektedir. Örneğin birinci evrede hemorodial doku büyüme eğilimindedir. Özellikle dışkılanma sonrasında kanama meydana gelebilir. Bu evrede sarkma sorunu söz konusu değildir.
İç hemoroidin ikinci evresinde ise tuvaletten sonra yaşanan ağrısız kanama iç hemoroidin en tipik belirtisidir. İkinci evredeki iç hemoroidler ıkınma veya zorlanma ile anüsten dışarı çıkabilir.
İç hemoroidin üçüncü evresinde, hemoroid dokusu tuvalet esnasında dışarı çıkar. Hasta tuvaletten sonra hemoroid dokusunu eliyle içeri itme gereksinimi duyabilir. Şişme ve zorlanma nedeni ile kanama meydana gelir. Üçüncü evrede hemoroid ağrıları daha da şiddetlenir.
Dördüncü evredeki hemoroid dokusu hep dışarıdadır ve el ile itilse dahi içeri girmez. Bu durum kişinin yaşam kalitesini de olumsuz yönde etkiler. Dördüncü evredeki hemoroidin birçok belirgin belirtisi vardır. Sürekli ağrı, akıntı, kanama gibi durumlar yaşanır. Bireyin bu evrdeki hemoroidi için mutlaka tedavi görmesi gerekmektedir.
Dış hemoroid nedir?
Dış hemoroid, anüsün dışında ve cilt altında bulunan, normal şartlar altında görünmesi mümkün olmayan damarsal bir dokudur. Kabızlık, ıkınma gibi durumlar sonrasında tıpkı iç hemoroidlerde olduğu gibi dış hemoroidlerde de bu sebeplere bağlı olarak görünür hale gelebilir.
Dış hemoroidin belirtileri nelerdir?
Dış hemoroid, henüz başlangıç aşamasındayken bile ağrı ve kanama gibi sorunlara neden olabilir. Dış hemoroid dokusu anüsün dışında olduğu için kişi kendi tanısını kendisi koyabilmektedir. Dış hemoroid sorununun belirtileri erken başladığı, ağrıya ve kanamaya bağlı belirtiler verdiği için daha erken teşhis edilebilir. İç hemoroid sorununda olduğu gibi dış hemoroid de tedavi edilmesi gereken bir rahatsızlıktır.