Kabızlık nedir?
Kabızlık, tıp dilindeki adıyla konstipasyon, bağırsak hareketlerinde yetersizlik, dışkılama güçlüğü, dışkı sırasında zorlanma, olarak tanımlanabilir. Kabızlık akut ve kronik kabızlık olarak iki çeşide ayrılabilir.
Kabızlığın neden olduğu rahatsızlıklar:
Günlük hayatta sıkça karşılaşılan kabızlık sorunu, önlem alınmadığı takdirde bazı rahatsızlıklara ve hastalıklara yol açabilir. Hatta bu hastalıklardan bazıları acil olarak ameliyat bile gerektirebilir.
Kabızlık ile beraber hastalarda gaz sorununa sıklıkla rastlanılmaktadır. Sert ve çok miktarda gaz çıkartmak kabızlıkla beraber görülebilen sorunlardan biridir. Buna bağlı olarak da mukozada çatlaklar hatta yaralanmalar olabilmektedir. Anüste ıkınma ve kabızlık sonucu apse meydana gelebilir. Bu apselerin ucu daha sonra açılarak akıntılı iltihaplı lezyonlara dönüşebilir.
- Hemoroid (Basur)
Hemoroid bir diğer adıyla basur, kabızlık sorunu sonrası ortaya çıkabilecek rahatsızlıklar kapsamındadır. Makat bölgesindeki toplar damarların şişmesi ve iltihaplanması kısaca basur olarak tanımlanabilir. Basur ağrıya, anüs çevresinde kaşıntıya, zaman zaman da kanamaya neden olabilir. Hemoroid bulunduğu dereceye göre ilaçlı tedavi ya da ameliyat gerektirebilir.
Bu anorektal problemler; cerrah ve gastroentrolog tarafından değerlendirilmelidir. Daha sonra ise bu soruna yol açan nedenlerin tedavi edilmesi yani kabızlığın tedavi edilmesi ve bu anorektal problemlerin gerektiğinde cerrahi müdahale ile giderilmesi gerekmektedir.
- Bağırsak rahatsızlıkları
Bağırsak, kronik kabızlık sorunlarında uzayıp genişleyebilir. Bu uzayan ve genişleyen bağırsak ise kendi çevresinde dönmeye başlar. Halk arasında bağırsak düğümlenmesi olarak da tabir edilen bu durum bağırsak tıkanıklığına neden olur.
Bağırsak düğümlenmesi, acil operasyon ile müdahale gerektirir. Bir başka cerrahi müdahale gerektiren bağırsak rahatsızlığı ise bağırsak delinmesidir. Bu rahatsızlık geride bekleyen gazın ve dışkının bağırsak duvarına dayanması ve duvarı incelterek bağırsağı delmesi şeklinde meydana gelir.
Diğer bir rahatsızlık ise bağırsak üzerindeki divertikül adı verilen parmak şeklindeki çıkıntıların iltihaplanmasıdır. Bu iltihaplanma da bazı durumlarda operasyonal müdahale gerektirebilir.
Kabızlık kanser yapar mı?
Halk arasında kabızlığın yol açtığı sorunlar arasında merak edilen konulardan biri de kabızlığın kansere yol açıp açmadığıdır. Kabızlıkla ilgili yapılan araştırmalar neticesinde kabızlığın kansere neden olduğuyla ilgili henüz tespit edilen bir vaka bulunmamaktadır.