Günümüzde her sekiz kadından birinde meme kanseri görülebilmektedir , görülme yaşı ise oldukça düşmüştür. Normal olarak meme kanserinin en yaygın görüldüğü yaşlar ellili yaşlardır. Ancak artık günümüzde bu yaş skalası 30’lu yaşlara kadar düşmüştür. Buna yol açabilecek birçok faktör mevcuttur. Meme kanseri, kadınlarda en sık görülen kanser türüdür. Ancak eskiden görülme sıklığı 12 kişide bir iken, günümüzde görülme oranının 8 kadından birinde olması, alınması gereken önlemlerin ne denli mühim olduğunu da ortaya koyuyor.
Ülkemizde her sene, ortalama olarak 35 binin üzerinde yeni meme kanseri vakası bildirilmekte. Batı’ya doğru gidildikçe meme kanserinin görülme oranı ve sıklığı da artış göstermektedir.
Kadınlar kendi kendine meme muayenesine 20 yaşında başlamalıdır!
Kadınlar, meme muayenesine 20’li yaşlarda başlamalıdır. Şayet hastada meme kanseri riski mevcut ise doktorun önerisi ile bu yaşlardan itibaren mamografi çektirmeye başlayabilir. Mamografi özellikle 40’lı yaşlarda, erken teşhis için oldukça önemli bir faktör.
Şayet, 20’li 30’lu yaşlarda kendi kendini muayene neticesinde bir kitle bulunmuş ise mutlaka bir hekim muayenesine başvurmak gerekmektedir. Ardından ultrason uygulanmalıdır. Şayet ultrasonda şüphe devam ediyor ise biyopsi alınmalıdır. Biyopside ise genellikle iğne biyopsisi kullanılmaktadır.
Risk Faktörleri
- Kadın cinsiyeti ve yaşın ilerlemesi en önemli risk faktörlerinin başında gelmektedir.
- İlk doğumun 30 yaşından sonra yapılması,
- İlk doğumun 18 yaşından önce yapılması,
- İlk adetin erken yaşta görülmesi,
- Menopoz yaşının 55’ten fazla olması,
- Doğum kontrol haplarının çok uzun süre kullanılması,
- Ailede meme kanseri öyküsü olan birinin bulunması.
Meme kanseri hangi yaşlarda görülür?
Normal şartlar altında 20 yaşında altında meme kanseri vakası ile karşılamak beklenilen bir durum değildir. Ancak 20 yaşından itibaren 45 yaşına kadar görülme yaygınlığı günümüzde oldukça artmıştır. Ancak en çok 45-55 yaşları arasında meme kanseri görülmektedir, denilebilir. 55 yaşından sonra ise bu risk artar.
Meme kanserinin ırkla bir ilişkisi var mıdır?
Meme kanseri batı ülkelerinde daha yaygın görülen bir hastalıktır. En az görüldüğü ülke ise Japonya’dır. Bunun sebebi olarak ise kalıtımsal faktörler ve hayat tarzının söz konusu olduğu düşünülmektedir.
Meme kanseri hızlı yayılan bir kanser türü müdür?
Meme kanseri esasen oldukça yavaş gelişen bir kanserdir. Meme içerisinde bulunan bir kanser kitlesinin muayenede ele gelebilmesi için 1 cm’lik bir çapa ulaşması gerekmektedir. Bu boyuta ulaşmak için ise yaklaşık olarak 5 seneye ihtiyaç duyar. Bu sebeple erken teşhiste başarı şansının oldukça yüksek olduğu bir hastalıktır. Yani, 40-45 yaşlarında tespit edilmiş bir meme kanserinin geçmişi 30’lu yaşlara dayanabilir. Bu sebeple de meme muayeneleri 20 yaşlardan itibaren başlamalı ve düzenli olarak doktor kontrollerine gidilmelidir.