Mide, vücudumuzda kaburgaların hemen altında karnın da üst bölgesinde yer alan içi boş bir organdır. Yiyecekler ağız yoluyla alındığında yemek borusu aracılığıyla mideye ulaşır. Midenin görevi yiyecekleri sıvı hale çevirerek sindirimi kolaylaştırmaya yardımcı olmaktır. Midede sıvı hale gelmiş yiyecekler ince bağırsaklara ardında da diğer sindirim orgnlarına taşınır. Mide kanseri çok  hızlı yayılan sinsi bir kanser türüdür. Mide kanserinin başlama sebebi genellikle ülserdir. Mide kanseri çevre organları da etkileyerek lenf bezlerinin de yapısını bozabilmektedir. Ayrıca mide kanseri kan yoluyla karaciğer, akciğer ve diğer organlara yayılarak kişinin hayatını riske atabilir. Mide kanseri dünya genelinde en çok karşılaşılan kanser türlerinden biridir. Mide kanserin en sık görüldüğü yaş aralığı 50 ile 60’lı yaşlardır. Çevresel koşullar, sosya ekonomik düzey ve beslenme alışkanlıkları mide kanserinin önemli nedenlerindendir. Erkekler, kadınlara nazaran mide kanseri riski ile iki kat daha fazla karşı karşıyadır.

Mide kanserinden korunmak için yapılması gerekenler:

  • Düzenli beslenme alışkanlığı

Mide kanseri için risk faktörlerini arttıran etmenler bulunmaktadır. Kişinin yaşı, mide kanseri için en önemli risk faktörüdür. Örneğin kişi 70 yaşının üstünde ise mide kanseri riski ile daha çok karşı karşıyadır. Yaş faktörüne karşı önlem almak imkansız olsa bile, genç ve orta yaşta bazı kötü alışkanlıkların kesilmesiyle mide kanseri için risk faktörü azaltılabilmektedir. Örneğin düzenli bir beslenme alışkanlığı kazanmış bir birey bu alışkanlığını ömür boyu sürdürmelidir. Özellikle katı yiyecekler, fast food tüketimi çok olan kişilerde mide kanserinin görülme riskleri daha fazladır. Bu yüzden mide kanserinden korunmanın en önemli yollarından birisi de düzenli bir beslenme alışkanlığının edinilmesidir. Örneğin tütsülenmiş, aşırı tuzlu, turşuya basılmış ve tuz bakımından zengin yiyeceklerin tüketilmesi mide kanseri riskini arttırmaktadır. Bu tip gıdaların yerine C vitamini bakımından zengin sebze ve meyvelerin yenmesi, yeşil çay, sarımsak gibi sağlıklı gıdaların tüketilmesi mide kanserine karşı önemli bir koruyucu etkendir.

  • Sigaranın bırakılması veya hiç içilmemesi

Sigara içmek vücudun tüm organlarına zarar verdiği gibi mideye de ciddi ölçüde zararlar vererek mide kanseri riskinin oluşmasına neden olmaktadır. Sigara içen bireyler, sigara içmeyen bireylere oranla daha fazla mide kanseri riski ile karşı karşıyadır. Mide kanserinden korunmanın önemli yollarından birisi de sigaranın bırakılmasıdır.

  • Düzenli muayene

Mide kanserinde erken teşhis çok önemlidir. Bu yüzden düzenli olarak kontrole gidilmesi gerekmektedir. 45 yaşına gelmiş her bireyin yılda bir kez düzenli olarak sindirim sistemini kontrol ettirmesi gerekmektedir. 45 yaşından sonra ise yılda bir düzenli muayene olunması gerekmektedir.

  • Düzenli egzersiz

Bireyin kendisini zinde hissetmesi için spor yapması gerekmektedir. Düzenli olarak yapılan spor, vücudun direncinin korunmasına,  bağışıklık sisteminin güçlenmesine kanserin önlenmesine yardım edecektir.