Safra kesesinde taş saptanan kişilerin en sık karşılaştığı ve karar vermekte zorlandığı soru ‘Ameliyat olmam şart mı?’ sorusudur. Bu konuya açıklık getirmek için hastaların içinde bulundukları durumları irdeleyelim.

Safra kesesi iltihabı yaşayan bir kişinin ameliyatı ya ilk 10 gün içerisinde yapılır ya da 10 günü geçmiş ise antibiyotik ile iltihap giderildikten 2-3 ay sonra yapılır. Antibiyotik ile iltihap bulguları gerilemez ise hemen alınmalıdır.

Ana safra kanalına taş düşmesi (tıkanma sarılığı) , safra taşına bağlı pankreatit (pankreas iltihabı) geçiren veya safra kesesi kanseri şüphesi olan bir kişinin safra kesesi mutlaka kısa süre içerisinde cerrahi olarak alınmalıdır.

Hiçbir şikayeti olmayan, kontrolleri sırasında safra kesesinde taş saptanan kişiler: Bu durumda kişinin yaşı ve eşlik eden kronik başka bir hastalığı olması gibi etkenler gözönüne alınır. Yaşlı, başka bir hastalığı olmayan ve şikayeti olmayan bir kişinin ameliyatı bekletilebilir. İleride bir sorun yaşadığında ameliyat planlanabilir. Diyabet (Şeker hastalığı) olan kişilere ameliyat önerilir. Çünkü yaşayabileceği bir safra kesesi iltihabı normal insanlardan daha ağır seyredebilir ve bu durumdaki bir ameliyattan hastanın iyileşmesi daha geç olabilir. Hiçbir şikayeti olmayan genç hastalara ise durumun acil olmadığı , karşılaşabilecekleri sorunlar anlatılır ve ameliyat kararı kendilerine bırakılır.

Dikkat edilmesi gereken başka bir konu ise safra kesesi şikayetlerinin diğer sindirim sistemi şikayetleri ile genellikle karıştırılmasıdır. Safra kesesi iltihabı olan kişide şikayetler çok tipiktir. Karın ağrısı genellikle karnın sağ üst tarafında hissedilir ve sırtın ortasına vurur. Bazen mide bölgesinde de ağrı olur. Ateş vardır. Bazen sarılık eşlik eder. İltihap olmayan safra kesesi taşlarında ise yemeklerden sonra yaşanan mide ağrısı ve şişkinlik , mide rahatsızlıkları ile karışır. Safra taşları ile eş zamanlı olarak midede de gastrit veya ülser gibi problemler bulunabilir. Bu durumda safra kesesi ameliyatı yapılıp mide tedavi edilmez ise ameliyattan sonra şikayetler devam edebilir. Böyle şüpheli durumlarda mutlaka gastroskopi ile midedeki patoloji de ortaya konulmalıdır.

Safra kesesi hastalıkları ve Safra Kesesi Koruyucu Cerrahi hakkında daha fazla bilgi edinmek için lütfen safratasim.com ‘u ziyaret ediniz.