Safra kesesinde karaciğerin ürettiği safra sıvısı depolanmaktadır. Sindirim esnasında safra kesesi kasılır ve içindeki safra bağırsağa boşalır. Böylelikle yağlı maddelerin emilimi de gerçekleşmiş olur. Safra karaciğerin alt kısmında bulunan ve torba şeklindeki bir organdır. Safra kesesinin en önemli görevi safrayı depolayarak yoğunlaştırmak ve gerekli aralıklarla on iki parmak bağırsağına safra salgılamaktır. Safra kesesi hastalıkları da genellikle karın bölgesinde ağrı ve hazımsızlık şeklinde kendini göstermektedir. Safra kesesi hastalıklarının belirtileri türüne ve bölgesine göre değişiklik göstermektedir.
Safra kesesi taşının belirtileri
Safra kesesi taşları safra kesesi bölgesinde en sık görülen hastalıktır. Kişinin ilerleyen yaşına bağlı olarak da taşlaşma riski artmaktadır. Safra kesesi hastalıklarının neden olduğu şikayelerin başında geçmeyen karın ağrısı gelmektedir. Karın ağrısı karnın sağ üst kısmında hissedilerek sırta doğru gidebilir. Safra kesesi taşı ağrısı ilk zamanlarda kronik değildir. Ancak tedavi edilmezse ağrının şiddeti artabilir. İlerleyen evrelerde safra kesesi taşları safra kesesi kanalını tıkayarak safra kesesi iltihaplanmasına yol açabilir. Bu gibi durumlarda da bulantı, kusma, safra yolunun tıkanması, kişide sarılık ve ateşlenme gibi şikayetleri de beraberinde getirir.
Safra yolu kistlerinin belirtileri
Safra yolu kistleri safra kanallarının anormal genişlemesi neticisiyle ortaya çıkan kistlerdir. Bu kistler, koledok kisti olarak adlandırılır. Safra yolu kistleri hem doğumsal hem de edinsel nedenlerden kaynaklabilmektedir. Safra yolu kistleri iltihaplanma, safra yolu tıkanıklığı, yüksek ateşlenme ve karaciğer apsesi gibi belirtilerle ortaya çıkabilir. Safra yolu kistlerinin kesin tanısının yapılabilmesi için ultrasonografi, ERCP ve bilgisayarlı tomografi gibi yöntemlerin kullanılması gerekmektedir.
Akut kolesistit (Safra kesesinin akut iltihaplanması hastalığının belirtileri)
Akut kolesistit, safra kesesinde yaşanan akut iltihaplanmadır. Safra kesesinde yaşanan akut iltihaplanma, safra kesesi duvarında kalınlaşmaya yol açabilir. Bu kalınlaşma sonrasında da ödem meydana gelir. Akut kolesistitinin en büyük nedeni safra kesesi taşlarıdır. Akut iltihaplanmanın belirtileri de safra kesesi taşlarının belirtileriyle benzerlik gösterebilir. Karnın sağ üst tarafında sırta doğru vuran ağrılar yaşanır. İltihaplanmaya bağlı olarak karın ağrıları daha şiddetli olabilir. Bulantı, kusma ve şiddetli ateşlenme diğer önemli belirtilerdendir. Akut iltihaplanması ciddi ve mutlaka hastanede tedavi edilmesi gereken bir durumdur. Bu tip şikayetler karşısında hasta hiç vakit kaybetmeden doktora gidip tedavisini yaptırmalıdır.
Safra kesesi kanserinin belirtileri
Safra kesesi duvarından çıkan bu tümörler biyolojik olarak agresiftirler.(saldırgan) Hastalığın görülen en sık belirtileri sarılık ve geçmeyen karın ağrısıdır. Safra kesesi kanserinin kesin tanısının yapılabilmesi için bilgisayarlı tomografi, ultrasonografi ve manyetik rezonans gibi görüntüleme yöntemlerinin kullanılması gerekmektedir.